1 op 4 gezinnen in Vlaanderen heeft zonnepanelen

1 op 4 gezinnen in Vlaanderen heeft zonnepanelen

27 MAART 2023

939 VIEWS

Volgens recente cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), heeft één op de vier gezinnen in Vlaanderen zonnepanelen. Dit betekent dat Vlaanderen de kaap van 5.000 megawatt (MW) aan geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen heeft overschreden. Van dit vermogen is 65 procent, oftewel 3.273 MW, afkomstig van gezinnen die zonnepanelen hebben laten installeren.

De provincie Limburg scoort het best

De cijfers van VEKA laten ook zien dat Limburg het best presteert, met 648 watt aan zonnepanelen per inwoner. Dit is een derde beter dan het Vlaamse gemiddelde. West-Vlaanderen staat op de tweede plaats met een gemiddelde van 547 watt per inwoner, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 501 watt per inwoner, Vlaams-Brabant met 441 watt per inwoner en Antwerpen met 386 watt per inwoner.

Lo-Reninge scoort het best op gemeente niveau

Wat betreft de gemeenten scoort Lo-Reninge in West-Vlaanderen het best, met 915 watt aan zonnepanelen per inwoner, wat 87 procent hoger is dan het Vlaamse gemiddelde. Onder de centrumsteden presteert Roeselare in West-Vlaanderen het best, met 537 watt aan zonnepanelen per inwoner, wat 10 procent hoger is dan het Vlaamse gemiddelde. De meeste andere centrumsteden scoren duidelijk lager dan het Vlaamse gemiddelde.

Zonnepanelen maken een verschil op je elektriciteitsfactuur

Volgens minister van Energie Zuhal Demir is de combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie de energiemix van de toekomst. Ze benadrukt dat zonnepanelen snel een verschil kunnen maken op je energiefactuur.

Bron: gva.be