Zonnepanelen kopen 2023

Zonnepanelen kopen in 2023, waar moet ik op letten?

20 MAART 2023

1028 VIEWS

Als je op zoek bent naar manieren om duurzamer te leven en je energiefactuur te verlagen, dan is het kopen van zonnepanelen een slimme keuze. Maar waar moet je op letten als je in 2023 zonnepanelen wil kopen?

1. Vermogen van de zonnepanelen

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van de panelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in WattPiek (WP) en geeft aan hoeveel energie een paneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Kies voor panelen met een hoog vermogen, zodat je meer energie kan opwekken en zo geld kan besparen op je energiefactuur.

2. Kwaliteit van de zonnepanelen

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de panelen. Ga voor panelen van een gerenommeerd merk en let op certificaten zoals het TÜV-keurmerk. Deze certificaten geven aan dat de panelen voldoen aan bepaalde veiligheids- en kwaliteitseisen.

Alle merken van zonnepanelen waarmee Izi-Solar samenwerkt voldoen aan de vereiste normen en beschikken over de juiste certificaten. We sommen ze even op: Trina Solar, JA Solar, Jinko Solar, Longi Solar, Eurener, Solarday, FuturaSun, Sunport en CanadianSolar.

3. Zonnepanelen omvormer

Ook de omvormer is belangrijk bij het kopen van zonnepanelen. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Kies voor een omvormer van goede kwaliteit, zodat je zeker weet dat je het maximale rendement uit je zonnepanelen haalt.

4. Zonnepanelen prijs

Let op de prijs, maar kies niet alleen op basis van de prijs. Goedkope zonnepanelen zijn vaak minder efficiënt en gaan minder lang mee. Kies voor kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

5. Premie zonnepanelen in 2023

Is er nog een zonnepanelen premie in 2023? Ja, vanaf 1 januari 2023 bedraagt de premie 150 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro (dus bij ingebruikname/keuring vanaf 1 januari 2023). Vanaf 2024 daalt de premie verder. Wil je maximaal profiteren, plaats ze dan zeker nog dit jaar. Meer informatie over de premie kan je hier terugvinden.

6. Verlaagd BTW-tarief zonnepanelen

Is er nog steeds een verlaagd BTW-tarief van 6%?Ja, indien je woning ouder is dan 10 jaar betaal je slechts 6% BTW. Maar ook goed nieuws voor woningen jonger dan 10 jaar én nieuwbouw. Tot 31/12/2023 is de 6% btw regel ook van toepassing voor deze woningen. Dit komt neer op een prijsvermindering van 15%!

7. Prosumententarief

Moet ik een prosumententarief betalen in 2023? Nee, in 2023 kan je enkel nog zonnepanelen plaatsen met een digitale meter en hierop is geen prosumententarief van toepassing. Enkel netgebruikers van zonnepanelen met een terugdraaiende teller moeten het prosumententarief betalen.

Overweeg je om zonnepanelen te kopen?

Wil je meer informatie over welk merk zonnepanelen je moet kiezen, hoeveel panelen je nodig hebt, het vermogen, wat zonnepanelen jou zouden kosten en wat de opbrengst zal zijn? Maak dan vandaag nog een afspraak. Deze is volledig gratis en zonder enige aankoopverplichting.

Wij komen graag langs om je dak te bekijken (oriëntatie, dakhelling, oppervlakte, eventuele obstakels, type dakbedekking, ...) en maken een offerte op maat voor jou.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.