De belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord

Ja, absoluut. Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog steeds zeer rendabel. We zetten enkele voordelen op een rij:

  1. Je energiefactuur daalt fors (zeker nu de elektriciteitsprijzen zo hoog zijn).
  2. De prijs van zonnepanelen was nog nooit zo laag.
  3. De kwaliteit wordt steeds beter waardoor zonnepanelen langer meegaan (levensduur 25 à 30 jaar).
  4. Je komt mogelijk in aanmerking voor een zonnepanelen premie van Fluvius.
  5. Je betaalt slechts 6% btw! Is je woning jonger dan 10 jaar, dan kan je tot 31/12/2023 ook genieten van een verlaagd BTW tarief van 6% ipv. 21%.
  6. Door de afschaffing van het prosumententarief betaal je enkel nog voor je werkelijke afname en krijg je een vergoeding voor de overtollige stroom die je op het net plaatst.

Ja. Wie in 2023 zonnepanelen plaatst in Vlaanderen, komt in aanmerking voor een éénmalige premie van de netbeheerder Fluvius. Dit is 150 euro/kWp voor de eerste 4 kWp en 75 euro/kWp van 4 tot 6 kWp, max. 750 euro en max. 40% van het factuurbedrag incl. btw. Lees hier meer over de Fluvius premie zonnepanelen

De zonnepanelen subsidie wordt helaas gehalveerd. Voor alle installaties gekeurd vanaf 1 januari 2023 kan je nog tot 750€ terugkrijgen. Lees hier meer over de zonnepanelen premie.

Enkel wanneer je nog steeds geniet van de terugdraaiende teller. Heb je een digitale meter, dan hoef je geen prosumententarief te betalen.

Dit is afhankelijk van installatie tot installatie. De prijs wordt voornamelijk bepaald door het type panelen (kwaliteit + vermogen), het aantal nodige panelen (op basis van je verbruik en oppervlakte van je dak) en het type omvormer.
Wij bezorgen je graag een offerte op maat. Ontvang een offerte .

De beste oriëntatie voor zonnepanelen op je dak is pal naar het zuiden, dan produceren je zonnepanelen het meest optimaal. Bij een meer zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie blijft het rendement vrijwel ok: je verliest 4 tot 5%. Is je dak naar het oosten of het westen gericht? Dan zakt de opbrengst met zo'n 10 tot 15%, maar zelfs dan haal je nog altijd voldoende rendement! OPGELET: een dak gericht naar het Noorden is echt te vermijden.